ETLİK HACAMAT

fitoterapi

Fitoterapi

Yunanca Phyton (Bitki) ile Therapeia (Tedavi) kelimelerinden oluşan  Fitoterapi, hastalıkların taze veya kurutulmuş bitkiler ve onların doğal  ekstreleri ile tedavi edilmesi yöntemine verilen addır.
  • Bitkisel İlaç Şekilleri:
    1-) Tibbi çaylar
    2-) Galenik  Preparatlar: Ekstre, eliksir, pomat, tentür, alkola, hidrola.
    3-) Hazır  ilaçlar: Krem, yağ, gargara, losyon, şurup, injeksiyon, kompres, yakı, bitki  özü, şampuan, toz, lapa, parfüm, lavman, banyo, sargı, süt, tütsü.
  • Tıbbi Çaylar:
    Fitoterapi'de uygulama yollarından birisi olan  tibbi çaylar, tek veya birkaç drog ile hazırlanmış, koruyucu ya da tedavi edici  etkiler gösteren bitkisel sulu preparatlardır. Bitki veya droglardaki etkili  maddelerin önemli bir kısmı çaylara rahatlıkla geçmektedir. Hazırlanmaları kolay  olduğu için, tıbbi çaylar geniş bir etki alanlarına sahiptirler.
    Solunum  yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyonlar, sinir sistemi hastalıkları, romatizmal şikayetler, sindirim sistemi hastalıkları, üriner sistem  rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, kalp ve dolaşım sistemi rahatsızlıları ve  cilt hastalıkları tıbbi çayların etki alanına girmektedir.
  • Tıbbi Çaylarların Hazırlanış Metotları:
    1-) Demleme  (İnfizyon) 2-) Kaynatma (Dekoksiyon) 3-) Oda Sıcaklığında Hazırlama  (Maserasyon)
  • Tıbbi Çay Hazırlamada Dikkat edilecek Hususlar:
    - Tıbbi çaylarda  kullanılan droglar genellikle hafif tesirli oldukları için, doz aşımına pek  rastlanmaz. Bununla beraber her bitki için önerilen miktarda kullanmaya dikkat  edilmelidir.
    - Çay için kullanılan bitkinin taşıdığı kısımlar ve içerdiği  maddeler dikkate alınarak, uygun çay hazırlama metoduna göre  hazırlanmalıdır.
    - Tıbbi çayların, demleme şeklinde olanları, özellikle  de uçucu yağ taşıyanları taze olarak hazırlanıp, hemen tüketilmelidir. Kaynatma  ve maserasyon yöntemiyle hazırlanan çaylar ise, bir gün içinde  tüketilebilir.
    - Çaylar, özel bir durum söz konusu değilse, sabah aç  karnına, kahvaltıdan bir saat önce ve akşam yatmadan önce birer çay fincanı tüketilmelidir. Buna öğle yemeklerinden 1-2 saat önce bir fincan içmek de ilave  edilebilir.
    - Yapay tatlandırıcılar tıbbi çaylarda kullanılmamalıdır.  Çünkü çayın içindeki bitkisel drogla etkileşime girebilirler. Bal veya doğal,  işlenmemiş şeker ile tatlandırılabilirler.
    - Tıbbi çayı hazırlarken cam  veya porselen demliklerin kullanılmasına dikkat edilmelidir.
  • Bitkisel İlaçların Kullanılmasında Önemli Noktalar:
    - Özellikle  çaylarda, önerilen şekilde hazırlanan ilaç bir defa kullanılmalıdır.
    - Diğer maddelerle olan etkileşimlerini çok iyi bilmek gerekir. Aksi halde  rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle yan etkilerini dikkatle takip etmek  doğru olur.
    - Bir yaşından küçük çocuklarda ve hamilelerde doktor  tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
    - Diabet, gut, sinir, kalp, böbrek  hastaları kontrendike durumlara özellikle dikkat etmelidirler.
    - Tamamlayıcı tedavilerde en az 21 günlük bir kür uygulamalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder